Skip to main content

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig hoe nieuwsgierigheid jouw energiepeil een boost kan geven? Lees dan vooral verder.

Misschien kreeg je als kind het verwijt dat je niet zo nieuwsgierig mocht zijn.
Nieuwsgierigheid is een natuurlijke eigenschap van kinderen die maakt dat ze heel veel leren. Tijdens het opgroeien wordt er echter niet altijd positief gereageerd op hun verkenningsavonturen en indringende vragen.


Daarom is die kinderlijke nieuwsgierigheid behoorlijk gedimd als we eenmaal als volwassenen gesocialiseerd zijn.

Mijn oproep hier is om terug zo nieuwsgierig mogelijk te worden.
Want nieuwsgierigheid is een enorme bron van energie.

Hieronder vier voorbeelden.

1. Nieuwsgierigheid brengt je bij nieuwe mogelijkheden

Je kan nieuwsgierig worden naar wat het leven je nog meer te bieden heeft. We blijven graag in onze comfortzone, bij alles wat ons bekend is: onze huidige job, vrienden en hobby’s.

Nieuwsgierigheid kan het echter winnen van angst. En dan ga je misschien toch eens praten met die manager over zijn vacature. En wie weet sluiten jouw ervaring en skills wel perfect aan bij wat hij zoekt.

2. Nieuwsgierigheid levert meer op dan spijt

Vaak zijn we boos op onszelf als iets niet is gelopen zoals je zou willen.
Je reageerde daarnet bijvoorbeeld heel kortaf tegen een collega. Je beseft dat je nogal bot was en dat neemt je jezelf kwalijk.

Spijt en zelfverwijt achteraf is dan verloren energie. Je kan beter nieuwsgierig worden naar wat er precies gebeurde en waarom. Wat veroorzaakte dat korte lontje? Waren het de woorden van je collega? Of kan je de laatste tijd ten gevolge van stress wat minder hebben dan vroeger? Wat kan je hieruit leren?

3. Nieuwsgierigheid maakt negatieve feedback interessant

Ik ben helaas niet zo goed in het omgaan met feedback. Mijn eerste reflex is mezelf verdedigen. Want ik heb over het algemeen goed nagedacht vooraleer ik iets zeg of doe. En voel me dan geraakt als een ander niet enthousiast is.

Ik ben aan het leren om feedback als interessant te zien. Met een nieuwsgierige houding: Vertel me meer! Leg eens uit hoe jij het ziet.
En zo krijg ik interessante informatie waarvan ik zelf kan bepalen wat ik er mee doe.

4. Zet je nieuwsgierige antropoloog in

Dit is een advies dat ik vaak aan mijn coach klanten geef.
Een goede antropoloog die een inheemse samenleving observeert, doet dat met veel nieuwsgierigheid en zonder oordeel. Zo kan je ook jezelf observeren.

Want we reageren zo vaak op automatische piloot. Zo heb je niet in de gaten welke gedachten, gevoelens en gedrag je energie laten verliezen in de loop van de dag.

In mijn e-book ga ik hier uitgebreid op in. Want het is een belangrijke sleutel om meer tijd en energie over te houden na je drukke werkdag.

Ben je nieuwsgierig om er meer over te leren?
Download mijn Gratis Succesformule

Ik wens je veel nieuwsgierigheid naar hoe jij jouw jeugdige energie en vitaliteit kan terugvinden.