Skip to main content

Ken je persoonlijke gebruiksaanwijzing

Zelfinzicht is de basis voor duurzaam succesvol functioneren. Als je weet hoe het werkt bij jou, voorkom je de valkuil van ongezonde patronen.

Deze ochtend volgde ik een workshop over bewust verbonden ademen.
Dat is een mooie techniek om via de ademhaling in het huidige moment aanwezig te zijn.
Het was een fijne sessie en toch knaagde er op het einde iets bij me.

De standaardinstelling van mijn gebruiksaanwijzing is immers om mijn best te doen.
Zelfs bij een activiteit die dient om te ontspannen, wil ik er graag het maximale uithalen.
Zo vroeg ik me deze ochtend af: Ben ik wel diep genoeg gegaan? Was ik wel voldoende bewust aanwezig? En een bekend stemmetje in mijn hoofd vond dat ik het nog beter had kunnen doen.
Achteraf gezien vind ik het wel grappig. Dat ik ernaar streefde om een natuurlijk proces zoals ademen, nog beter te willen doen.

Herken je dit? Ben jij ook zo iemand die de lat graag hoog legt? Die altijd ziet hoe dingen nog beter kunnen? Als je dit combineert met gedrevenheid en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, moet je opletten voor je energiebalans.

De kans is immers groot dat je je gemakkelijk laat meenemen door de waan van de dag. Je houdt van een hoog tempo waarbij je voortdurend bezig bent met leveren en presteren.

Bij stress en druk vind je van jezelf dat je het moet aankunnen. Hard werken en daar vooral mee doorgaan, lijkt dan de enige oplossing.
En dat zijn dé ingrediënten voor een burn-out. En die wil je niet krijgen.

Daarom kan je maar beter je eigen gebruiksaanwijzing kennen.
Als je inzicht krijgt in de onderliggende drijfveren vanuit je persoonlijkheid, kan je gezondere keuzes maken. Dan kan je die innerlijke stemmetjes herkennen die je alsmaar aanzetten tot meer en beter. Je kan dan die saboteur ontmaskeren voor wie het nooit goed genoeg is.

We hebben allemaal onze eigen saboteurs die ons tegenwerken met hun voortdurende gebabbel in ons hoofd. Misschien zegt die van jou dat je niemand mag teleurstellen of dat je geen fouten mag maken of dat het belangrijk is om de situatie onder controle te houden of …

Je kan leren om dit gebabbel herkennen. Je mag het beschouwen als spam in je hoofd waarnaar je niet moet luisteren. Je ziet dat die gedachten niet waar zijn en geeft ze verder geen aandacht meer.

Als je voortdurend op hoge snelheid leeft, kan het moeilijk zijn om te zien hoe het bij jou werkt.
Je loopt wel het risico dat je ooit eens uit de bocht vliegt. Of misschien ben je er klaar mee om steeds op je tenen te lopen of om zo hard rond te rennen.
Dan kunnen we hier eens over sparren in een gratis en vrijblijvende transformatiesessie. Je kan deze boeken via de online calendar